Perfetto Espresso Italiano

Włosi uwielbiają dobrą kawę! A Polacy?

Tessa Capponi-Borawska "Dziennik Toskański":

"Na temat kawy można by rozprawiać całymi dniami. Dla Włochów parzenie kawy to sztuka, to podstawowy element życia codziennego, jak makaron. Dobre espresso to nie tylko kwestia bardzo dobrego gatunku kawy, ale też wody (nie może być zbyt mineralizowana lub zbyt wapienna) i oczywiście doświadczenia - jak mówił pewien znany barista - kretyna stojącego za maszyną. Chodzi przede wszystkim o umiejętność mieszania w odpowiednich proporcjach kawy i wody, ale też o szybkość i precyzyjność w obsługiwaniu maszyny do espresso. Espresso z odrobiną mleka nazywa się macchiato (splamione), z kolei macchiato może być caldo (ciepłe) lub freddo (zimne), zależnie od temperatury dodawanego mleka; słowa macchiato używa się także na określenie szklanki ciepłego mleka z minimalną ilością kawy.

Kawę bardziej wodnistą nazywa się lungo (długa), a kawę z kroplą alkoholu corretto (poprawiona). Espresso bez kofeiny nazywa się hag, od niemieckiej firmy, która wymyśliła w 1905 roku ten typ kawy. Bary są pełne rano, kiedy znaczna część obywateli tego kraju fa colazione al bar (je śniadanie w barze), czyli szybko wypija kawę lub cappuccino z drożdżówką lub croissantem. Ale Włosi są uzależnieni od kawy i każdy moment dnia jest dobry, żeby wpaść do baru i wypić małe czarne espresso."

Włosi uwielbiają dobrą kawę! A Polacy? Uwielbiają kawę włoską!

Caffe Club

Kawa z dodatkami? Dodatkowa przyjemość!

Specjalności Saquella

Ice Cappuccino
Umieść w blenderze 3 kostki lodu, 1 łyżkę cukru, zimne mleko i gorące espresso Saquella Bar Italia Gran Gusto. Miksuj przez 40 sekund, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przelej do szklanki 400 ml i dodaj startą czekoladę.

Vetrino Internale
Przygotuj espresso Saquella Bar Italia Gran Crema bezpośrednio do szklanej filiżanki o pojemności 90 ml. Spieniaj świeże mleko aż zgęstnieje. Ostrożnie przełóż mleko na wierzch naparu i posyp drobno startą czekoladą.

Espresso con Panna
Przygotuj espresso Saquella Bar Italia 100% Arabica, w szklaneczce o pojemności 90 ml. Wsyp łyżeczkę białego cukru, wyciśnij bitą śmietanę i dodaj garnirunek: startą czekoladę, posiekane drobno orzechy laskowe i prawdziwe kakao.

Vetrino Estivo
Przygotuj espresso Saquella Bar Italia Gran Gusto. Dodaj gałkę lodów waniliowych i bitą śmietanę. Całość ozdób syropem zabajone, tartą czekoladą i odrobiną kakao. Podawaj w szklance 100 ml.

Saquella Famiglia

Enrico, Bianca, Ilaria i Arnaldo - kawa od rodziny Saquella

Tradycja zobowiązuje

Clemente Saquella założył firmę w 1856 r., w Abruzzo, w centralnym regionie Włoch położonym nad Morzem Adriatyckim. Dzisiaj wielopokoleniowa tradycja jest kontynuowana przez Enrico Saquellę, jego syna Arnaldo oraz córki Ilarię i Biancę. Członkowie naszej rodziny są nie tylko zaangażowani w zarządzanie spółką, ale także od najmłodszych lat wychowują się w tzw. "kulturze włoskiego espresso", zyskując specjalistyczną wiedzę dotyczącą sztuki wypalania kawy.

Formuły i przepisy na wszystkie klasyczne mieszanki stanowią rodzinny sekret i są konsekwentnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Respektując mądrość przodków, teraźniejszość budujemy także w oparciu o badania nad nowymi produktami. W ten sposób łączymy tradycję z oczekiwaniami współczesnych miłośników kawy.

Powrót na górę strony